header
stadswandelingen

Oude Joodse Begraafplaats


In het niemandsland tussen Den Haag en Scheveningen ligt sinds 1694 de Joodse Begraafplaats voor Asjkenazische en Sefardische joden. De Asjkenazische of Hoogduitse joden waren gevlucht voor de pogroms in Midden- en Oost-Europa. De Sefardim waren aan het eind van de 15e eeuw uit Spanje en Portugal verdreven. In 1906 was deze 2,3 hectare grote begraafplaats zo goed als vol en werd er voortaan in Wassenaar begraven. De begraafplaats aan de Scheveningsweg telt bijna 10.000 graven; 2.860 daarvan zijn voorzien van plat op het maaiveld liggende grafstenen met inscripties in het Portugees, Spaans, Hebreeuws en Nederlands. Er liggen bekende personen uit het Haagse leven, waaronder de 19e- en vroeg 20ste eeuwse kunstschilders Salomon Verveer en Jozef Israëls. Stille getuigen van de Duitse bezettingsjaren zijn ook hier aanwezig. Dit bijzondere rijksmonument is een bezoek meer dan waard.

Groepswandeling (vanaf 4 personen)

Start/eindpunt
Bij het toegangshek van de joodse begraafplaats. De toegang bevindt zich, bezien v.a. het Vredespaleis, aan het begin van de Scheveningseweg, rechterzijde. Vanaf de Burgemeester Patijnlaan het voetpad van de Scheveningseweg volgen. U passeert links het oude tolhuis en rechts een horecagelegenheid. aanwijzer
Aantal
Maximaal 10 personen per gids. Is de groep groter, dan worden er meer gidsen ingezet.
Duur
Ongeveer 1,5 uur, trekt u vooral schoenen aan die het natte gras kunnen verdragen
Kosten
€ 8,- per persoon. Bij minder dan 4 personen betaalt u een minimaal tarief van € 32,-. Kinderen van 6-12 jaar € 4,-
Bekijk hier de betalingsvoorwaarden.
Aanvraag wandeling
Speciale wensen
Wilt u een ander start- of eindpunt of eventueel een andere tijdsduur, overleg dit dan met de gids.

Let op


Huisregels bezoek begraafplaats:
Uit respect voor de mensen die begraven liggen, worden mannen en jongens verzocht een hoofddeksel te dragen. Huisdieren worden niet toegestaan.

© 2024 Knijnenburg Producties