Gildedenhaag.nl gebruikt analytische cookies. Deze cookies worden gebruikt om de website te kunnen optimaliseren.
070 356 12 81 info@gildedenhaag.nl
header
samenspraak


21 april 2018

Verslag bijeenkomst taalkoppels Gilde SamenSpraak Den Haag

De bijeenkomst van de taalkoppels op zaterdag 21 april 2018 had een feestelijke karakter vanwege het tienjarig bestaan van ons succesvolle project. De opkomst was groter dan ooit. In totaal waren er ongeveer 90 mensen met inbegrip van het vrijwel volledige team van coördinatoren en de voorzitter en secretaris van het bestuur van Gilde Den Haag.

Bij de opening vestigde projectleider Ellie Christoffersen de aandacht op het feit dat iedere anderstalige een cadeaubon had ontvangen die maximaal vier personen recht geeft op een wandeling door Den Haag met een van onze gidsen. Ellie raadde iedereen aan daar gebruik van te maken en zo mogelijk met elkaar af te spreken. “Dat is ook gezelliger”, aldus Ellie. Taalcoaches wandelen gratis mee met een Gilde wandeling. “Anderstaligen en hun familie kunnen dus ook hun taalcoach meenemen!” Ook de coaches en coördinatoren kregen een bon, een VVV bon waarmee is in veel winkels in de binnenstad terecht kunnen. Dit als blijk van waardering voor hun belangeloze inzet.

“Dat we in tien jaar zouden uitgroeien tot een omvang van 350 taalkoppels die tegelijk actief zijn en aangestuurd worden door een team van 16 coördinatoren hadden we tien jaar geleden niet kunnen bedenken. Door de jaren heen moeten we nu ongeveer 2000 mensen geholpen hebben om beter Nederlands te leren spreken”.

Ellie kondigde vervolgens het feestprogramma aan waar wekenlang hard aan was gewerkt door Bertie Fokkelman samen met Finy Sekuur. Helaas werd Bertie ziek zodat Finy op de dag zelf alles moest overnemen. Daarbij werd zij gelukkig geholpen door Lonneke Passchier. De speciaal voor de gelegenheid ontworpen spellen, door Finy met verve gepresenteerd, werden een groot succes.

Het begon met een speed date waarbij tot driemaal toe mensen werden uitgenodigd elkaar in de zaal op de zoeken en gedurende enkele minuten kennis te maken. Daarna volgde het eilandspel waarbij iedereen in een groep werd ingedeeld en elke groep de opdracht kreeg het onderling eens te worden over de vraag met welke vier voorwerpen uit een reeks je op een onbewoond eiland zou kunnen overleven na een schipbreuk. De keuze werd vervolgens per groep toegelicht en de manier waarop dat gebeurde werd vervolgens door de zaal door middel van handopsteken gewaardeerd. Tenslotte was er nog een woordspel waarbij het er om ging om uit een bepaald woord een aantal nieuwe woorden te maken. Ook dit spel werd door iedereen met veel enthousiasme meegespeeld. Na afloop werden er leuke prijzen uitgedeeld.

Het wereldbuffet – hapjes uit de meest uiteenlopende landen, meegebracht door onze taalmaatjes – was opnieuw een groot succes. Vanwege het feest werden ze ditmaal aangevuld met enkele saladeschotels zodat niemand thuis nog hoefde te eten.

Wim Koole

 

 

 

samenspraak
© 2020 Knijnenburg Producties