12 april 2014

Taalmaatjesbijeenkomst: reis door Den Haag en de wereld

Kwam het door het succes van de afgelopen keren dat er nu voor ons jaarlijks evenement meer aanmeldingen binnenkwamen dan anders? Aanvankelijk leek de gereserveerde ruimte in het PEP-gebouw op de Riviervismarkt te klein,maar door twee zaaltjes bij te huren was er genoeg plaats voor alle opgegeven taalmaatjes. 

Na de koffie of thee heette Ellie Christoffersende aanwezigen welkom en nodigde ze uit in groepjes, door Finy Sekuur te voren samengesteld, met hun gids naar buiten te gaan. Daar, in de schaduw van de Sint-Jacobskerk, waren we meteen in de juiste omgeving om allerlei wetenswaardigs te horen van onze enthousiaste Gilde-gids die stukje bij beetje het oude Den Haag te voorschijn wist te toveren. Vaak aan de hand van kleine details, waar we altijd gedachteloos aan voorbij gefietst waren, en die opeens interessante verwijzingen naar het verleden bleken te bevatten. Gaandeweg raakten de anderstaligen, die meestal minder lang in de Residentie wonen dan de taalcoaches, ook in de ban en in de hofjes werd er enthousiast gefotografeerd. 

Weer terug boog iedereen zich over de vragenlijst. Tja, hoe heette dat klooster dat vroeger op de Prinsegracht stond ook al weer? Diverse taalmaatjes wisten toch een prijs in de wacht te slepen: een Haagse Kakker! 

Daarna begon het feest voor iedereen want de anderstaligen hadden ons een culinaire rondreis voorbereid langs hun land van herkomst. Het was moeilijk kiezen uit de Iranese dolma, de visballetjes uit Sri Lanka of de Amerikaanse rice krispies treats en nog veel meer heerlijks uit de meest uiteenlopende landen. De gesprekken kwamen los en bij het afscheid beloofden we elkaar weer te zien. Waar? In het SamenSpraak Café natuurlijk! 

Bertie Fokkelman

 

© 2018 Knijnenburg Producties